KASIH, PENGORBANAN, KESETIAAN

Sunday, May 20, 2007

Seorang wanita bertanya kepada seorang lelaki tentang cinta dan harapan.

Si wanita berkata dia ingin menjadi bunga terindah di dunia dan si lelaki pula berkata dia ingin menjadi matahari. Si wanita tidak mengerti mengapa si lelaki ingin jadi matahari, bukan kupu-kupu atau kumbang yang boleh terus menemani bunga.

Si wanita berkata dia ingin menjadi rembulan dan si lelaki berkata dia ingin tetap menjadi matahari. Si wanita semakin bingung kerana matahari dan bulan tidak dapat bertemu, tetapi si lelaki ingin tetap ingin menjadi matahari.

Si wanita berkata dia ingin menjadi phoenix yang boleh terbang ke langit jauh di atas matahari dan si lelaki berkata dia akan selalu menjadi matahari.

Si wanita tersenyum pahit dan kecewa. Si wanita sudah berubah TIGA KALI namun si lelaki tetap berkeras ingin menjadi matahari tanpa mahu ikut berubah bersama si wanita. Maka si wanita pun pergi dan tak pernah lagi kembali tanpa pernah tahu alasan kenapa si lelaki tetap menjadi matahari.

Si lelaki merenung sendiri dan menatap matahari.

Saat si wanita jadi bunga, si lelaki ingin menjadi matahari agar bunga dapat terus hidup. Matahari akan memberikan semua sinarnya untuk bunga agar ia tumbuh, berkembang dan terus hidup sebagai bunga yang cantik. Walau matahari tahu ia hanya dapat memandang dari jauh dan pada akhirnya kupu-kupu yang akan menari bersama bunga. Ini disebut KASIH, iaitu memberi tanpa mengharap balasan.

Ketika si wanita menjadi bulan, si lelaki tetap menjadi matahari agar bulan dapat terus bersinar indah dan dikagumi. Cahaya bulan yang indah hanyalah pantulan cahaya matahari, tetapi saat semua makhluk mengagumi bulan siapakah yang ingat kepada matahari? Matahari rela memberikan cahayanya untuk bulan walaupun ia sendiri tidak dapat menikmati cahaya bulan, dilupakan jasanya dan kehilangan kemuliaannya sebagai pemberi cahaya agar bulan mendapatkan kemuliaan tersebut. Ini disebut sebagai PENGORBANAN, menyakitkan namun sangat layak untuk cinta.

Saat si wanita MENjadi phoenix yang dapat terbang tinggi jauh ke langit bahkan di atas matahari, si lelaki tetap selalu jadi matahari agar phoenix bebas untuk pergi bila-bila pun ia mahu dan matahari tidak akan mencegahnya.

Matahari rela melepaskan phoenix untuk pergi jauh, namun matahari akan selalu menyimpan cinta yang membara di dalam hatinya hanya untuk phoenix.

Matahari selalu ada untuk phoenix bila-bila pun ia mahu kembali walau phoenix tidak selalu ada untuk matahari. Tidak akan ada makhluk lain selain phoenix yang dapat masuk ke dalam matahari dan mendapatkan cintanya. Ini disebut dengan KESETIAAN, walaupun ditinggal pergi dan dikhianati namun tetap menanti dan mahu memaafkan.

[ Si lelaki tidak pernah menyesal menjadi matahari bagi si wanita.]

0 ulasan:

Ayat Kaki Ruang 1.11

BLOG INI HALAL DIBACA, TANPA ADA UNSUR HASUTAN SERTA ADU DOMBA. JUGA TIADA BERRBAU PERKAUMAN MELAINKAN BERKAITAN KAUM ADAM DAN HAWA. MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU - BACALAH TANPA WAS-WAS!

Ayat Kaki Ruang 2.11

"Don't walk in front of me, I may not follow
Don't walk behind me, I may not lead
Just walk beside me and be my friend."

Ayat Kaki Ruang 3.11

JAP EKK... TAK SEMPAT NAK TAMBAH PAPE LAGI. NANTI AKU LAPANG-LAPANG AKU BUBUH LA APA YANG PATUT.

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP