> Cahaya Kesempatan

Sunday, February 12, 2006

Bila kita mencari ALASAN untuk sebuah kegagalan, kita boleh temukan berjuta-juta dengan mudahnya. Namun, alasan tetaplah alasan! Ia tak akan MENGUBAH KEGAGALAN menjadi KEJAYAAN. Sering kali, alasan sama seperti pengingkaran. Semakin banyak menumpuk alasan semakin besar pengingkaran terhadap diri sendiri. Ini menjauhkan kita dari kejayaan, sekali gus MELEMAHKAN KEKUATAN diri sendiri. Berhentilah mencari alasan-alasan untuk menutupi kegagalan. Mulailah berusaha untuk meraih kejayaan.

Belajarlah daripada pendulang yang tekun mencari emas, ditimbanya air-air keruh dari sungai. Disaringnya lumpur dari pasir. Dia sisih pasir dari logam. Tak jemu dia lakukan hingga tampaklah butiran emas berkilauan.

Begitulah semestinya kita menangani kegagalan. Kegagalan itu seperti pasir keruh yang menyembunyikan emas. Bila kita terus berusaha, tekun mencari kebaikan di celahan kerumitan, serta berani menyingkirkan alasan-alasan, maka kita akan menemukan CAHAYA KESEMPATAN. Dengan hanya mencari alasan, sama saja dengan membuang pasir dan semua emas yang ada di dalamnya!

1 ulasan:

Anonymous Wednesday, April 25, 2007  

Best regards from NY! » »

Ayat Kaki Ruang 1.11

BLOG INI HALAL DIBACA, TANPA ADA UNSUR HASUTAN SERTA ADU DOMBA. JUGA TIADA BERRBAU PERKAUMAN MELAINKAN BERKAITAN KAUM ADAM DAN HAWA. MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU - BACALAH TANPA WAS-WAS!

Ayat Kaki Ruang 2.11

"Don't walk in front of me, I may not follow
Don't walk behind me, I may not lead
Just walk beside me and be my friend."

Ayat Kaki Ruang 3.11

JAP EKK... TAK SEMPAT NAK TAMBAH PAPE LAGI. NANTI AKU LAPANG-LAPANG AKU BUBUH LA APA YANG PATUT.

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP