| Kesempatan dan Pilihan |

Thursday, January 26, 2006

Ketika kita bertemu orang yang tepat untuk dicintai, ketika kita berada di tempat pada waktu yang tepat, itulah KESEMPATAN.

Ketika kita bertemu dengan seseorang yang membuat kita tertarik, itu bukan PILIHAN, itu KESEMPATAN. Bertemu dalam satu peristiwa bukanlah pilihan, itu juga adalah KESEMPATAN.

Bila kita memutuskan untuk mencintai orang tersebut, malah dengan segala kekurangannya, itu bukan KESEMPATAN, itu adalah PILIHAN. Ketika kita memilih bersama dengan seseorang walau apapun yang terjadi, itu adalah PILIHAN. Bahkan ketika kita menyedari bahawa masih ramai orang lain yang lebih menarik, lebih pandai, lebih kaya daripada pasangan kita, dan kita tetap memilih untuk mencintainya, itulah PILIHAN!

Perasaan cinta, simpatik, tertarik, datang bagai kesempatan kepada kita. Tetapi cinta sejati yang abadi adalah pilihan. Pilihan yang kita lakukan.

Berbicara tentang pasangan jiwa, ada satu ungkapan yang mungkin tepat; ''Nasib membawa kita bersama, tetapi tetap bergantung kepada kita bagaimana membuat semuanya berhasil.''

Pasangan jiwa mungkin benar-benar ada. Dan bahkan sangat mungkin ada seseorang yang diciptakan untuk kita. Tetapi tetap terpulang kepada kita untuk membuat pilihan apakah kita ingin melakukan sesuatu untuk mendapatkannya, atau tidak...

Kita mungkin kebetulan bertemu pasangan jiwa kita, tetapi mencintai dan tetap bersama pasangan jiwa kita, adalah pilihan yang harus kita lakukan. Kita ada di dunia bukan untuk mencari seseorang yang sempurna untuk dicintai, tetapi untuk belajar mencintai orang yang tidak sempurna dengan cara yang sempurna...

Ayat Kaki Ruang 1.11

BLOG INI HALAL DIBACA, TANPA ADA UNSUR HASUTAN SERTA ADU DOMBA. JUGA TIADA BERRBAU PERKAUMAN MELAINKAN BERKAITAN KAUM ADAM DAN HAWA. MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU - BACALAH TANPA WAS-WAS!

Ayat Kaki Ruang 2.11

"Don't walk in front of me, I may not follow
Don't walk behind me, I may not lead
Just walk beside me and be my friend."

Ayat Kaki Ruang 3.11

JAP EKK... TAK SEMPAT NAK TAMBAH PAPE LAGI. NANTI AKU LAPANG-LAPANG AKU BUBUH LA APA YANG PATUT.

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP