Sempurnakah Kita?

Sunday, August 5, 2007

Terlalu inginkan kesempurnaan bakal merosak diri. Sebaiknya sempurnakan diri sendiri sebelum mengharap kesempurnaan dari orang lain. Seperti berdiri di hadapan sebuah cermin, imej yang dipantulkan di cermin itulah hasil daripada apa yang kita paparkan di depan cermin. Jika cantik, maka cantikla imej yang ditunjukkan. Jika buruk, maka buruklah juga imej yang terpapar di cermin itu.

Mungkin dalam mencari kesempurnaan itu terselit kealpaan kita pada sesuatu yang sepatutnya lebih kita hargai. Mungkin juga kesempurnaan yang dicari-cari itu sudah pun berada di depan mata. Ketaksuban pada pencarian kesempurnaan itu membutakan mata kepada apa yang sepatutnya dihargai di depan mata.

Lumrah manusia, bila hilang dicari, bila berada depan mata tak dihargai. Jadi, usah terlalu mencari sesuatu yang sempurna kiranya kita sendiri belum mampu menjadi insan yang sempurna di mata orang lain. Terimalah apa pun seadanya. Hargai apa yang ada di depan mata kita sebelum kita terlewat menyedari betapa berharganya apa yang pernah kita miliki itu.

~ Kita adalah kejadian sempurna, tetapi apa yang kita lakukan selalunya tak sempurna~

0 ulasan:

Ayat Kaki Ruang 1.11

BLOG INI HALAL DIBACA, TANPA ADA UNSUR HASUTAN SERTA ADU DOMBA. JUGA TIADA BERRBAU PERKAUMAN MELAINKAN BERKAITAN KAUM ADAM DAN HAWA. MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU - BACALAH TANPA WAS-WAS!

Ayat Kaki Ruang 2.11

"Don't walk in front of me, I may not follow
Don't walk behind me, I may not lead
Just walk beside me and be my friend."

Ayat Kaki Ruang 3.11

JAP EKK... TAK SEMPAT NAK TAMBAH PAPE LAGI. NANTI AKU LAPANG-LAPANG AKU BUBUH LA APA YANG PATUT.

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP