Catatan [7] : Pesalah Cinta

Friday, January 30, 2009


Seorang perempuan datang dan bertanya kepadaku, salahkah dia bercinta? Aku pandang sekilas ke dalam matanya, ternyata dia sedang menanggung cinta yang sarat di dalam jiwa! Melihat aku masti tiada respons, dia mengulangi pertanyaannya tadi.

Apa yang harus aku jawap? Sambil menghela nafas dalam-dalam aku tanyakan kepadanya, kalau kita melakukan sesuatu yang salah, maknanya kita harus dihukum atau menerima balasannya, bukan? Jadi... kalau bercinta itu sesuatu yang salah - apa hukuman yang harus semua pencinta terima?

Adakah kekecewaan itu suatu hukuman akibat kesalahan cinta? Kalaulah cinta itu salah, maka seluruh makhluk harus menerima hukuman! Adakah kesimpulannya bahawa cinta itu tidak salah? Ya, cinta tak ada salahnya, bercinta juga bukan kesalahan - tetapi aku, kamu dan yang lainnya mungkin menyemai benih cinta yang bukan pada tempatnya.

0 ulasan:

Ayat Kaki Ruang 1.11

BLOG INI HALAL DIBACA, TANPA ADA UNSUR HASUTAN SERTA ADU DOMBA. JUGA TIADA BERRBAU PERKAUMAN MELAINKAN BERKAITAN KAUM ADAM DAN HAWA. MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU - BACALAH TANPA WAS-WAS!

Ayat Kaki Ruang 2.11

"Don't walk in front of me, I may not follow
Don't walk behind me, I may not lead
Just walk beside me and be my friend."

Ayat Kaki Ruang 3.11

JAP EKK... TAK SEMPAT NAK TAMBAH PAPE LAGI. NANTI AKU LAPANG-LAPANG AKU BUBUH LA APA YANG PATUT.

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP