Mencari Cinta

Friday, November 17, 2006

Alkisah pada suatu zaman, hidup seorang lelaki yang mencari cinta, namanya Arjuna. Gunung tertinggi sanggup didaki, seluruh daratan dijelajahi, lautan juga sanggup diharungi, semata-mata untuk mencari insane bernama wanita. Memang gila! Si Arjuna tidak peduli gunung, daratan, lautan, alam semesta ini milik siapa, semuanya diterjah!

Di setiap tempat Arjuna berkata, “Wahai wanita, cintailah aku.”


Dalam kisah yang lain, seorang lelaki yang bernama Ibrahim juga mencari cinta. Saat malam mulai menyapa alam, tampak sebutir bintang. Tidak lama kemudian bintang itu pun tenggelam.


“Aku tak menyukai yang tenggelam,” kata Ibrahim. Beberapa saat kemudian, terbitlah pula rembulan, bersinar indah penuh kelembutan. Namun, bulan juga hanya sesaat, tersipu malu dengan keindahannya. Azan subuh pun menguak kegelapan, kokok ayam jantan membelah titisan embun pagi, dan tidak lama kemudian keperkasaan mentari menerangi jagat raya ini.


“Inikah dia yang kucari?” tanya beliau sendirian. Bukan... bukan itu, kerana mentari juga bersujud, lalu merunduk sembunyi.


Kisah di atas adalah gambaran dua orang manusia si pencari cinta. Di dunia ini, betapa banyak orang yang mencari cinta. Namun jelas ada bezanya di sini, antara lelaki yang bernama Arjuna dengan Ibrahim AS, yang namanya termaktub indah di lembaran suci Al-Quran.


Arjuna mencari cintanya tanpa hala tuju, tidak peduli apa-apa, yang dia fikirkan cuma mencari cinta wanita. Salahkah si Arjuna kerana dia mencari cinta? Memang fitrah manusia itu pasti merasakan cinta (QS. Ali Imran : 14). Tapi apakah harus seperti itu? Sehingga akal dan fikiran bagai tidak berfungsi, bahkan hingga melebihi cinta-Nya!


Banyak kisah cinta sejati di dunia ini, salah satunya adalah cinta Ibrahim yang tidak pernah pudar, setelah mengenal dan mengetahui siapa yang patut menerima cintanya. Beliau mengenal, dan kemudian sayang, lantas jatuh hati kepada Maha Pencipta. Maka itu yang dicintai juga berkenan menyambut cintanya, bahkan menjadikannya sebagai khalilullah (QS. An-Nisaa' : 125).


Cinta di sini bukan cinta yang penuh kepalsuan, emosi apa lagi berahi. Namun cinta laksana mutiara yang memancarkan cintanya pada Rabb seluruh jagat raya ini, mengaliri denyut nadi, helaan nafas serta aliran darah untuk tunduk dan patuh pada titah-Nya. Cinta ini mestinya menempati kedudukan utama pada diri seorang muslim, yakni cinta kepada Allah SWT, Rasul dan jihad di jalan-Nya. Inilah cinta hakiki!


Dari nenek moyang kita dulu, hingga sekarang, banyak manusia yang telah jatuh cinta, namun apakah cinta mereka dan kita adalah cinta hakiki sebagaimana cinta mereka yang disebut ‘manusia langit?’


Adakah cinta kita adalah cinta seorang Sumayah binti Khayyath, yang bersedia menjadi syahidah pertama dalam sejarah Islam demi mempertahankan akidah yang dicintainya. Ataukah, Ali bin Abi Thalib RA yang rela ‘menyerahkan tubuh’ menggantikan Rasulullah SAW di tempat tidurnya sewaktu Baginda keluar untuk hijrah, sedangkan beliau tahu maut telah di depan mata mengancam jiwanya? Atau pun Abu Bakar Shiddiq RA yang tidak kalah ikhlas tangan dan kakinya dipatuk binatang berbisa saat berdua dengan seseorang yang dicintainya? Dia tidak ingin tubuh orang yang dicintai dan dikasihinya tersentuh sedikitpun oleh binatang-binatang yang berbisa itu.


Mereka hanyalah sedikit contoh daripada orang-orang yang jatuh cinta dengan cinta yang sebenarnya. Sebuah cinta sejati, cinta hakiki yang akan mendapatkan redha Illahi Rabbi.


Maka, sekarang kita pilihlah untuk menjadi siapa, seorang Arjuna yang mencari cinta melulu, atau seorang Ibrahim AS, Sumayah binti Khayyath, Ali bin Abi Thalib RA atau pun Abu Bakar Shiddiq RA yang mencari cinta sejati?


Semoga Allah SWT menjadikan kita sebagai hamba-hamba yang selalu mendambakan cinta, keredhaan kepada-Nya, insya-Allah.Cinta Ilahi – Snad
a

Kutahu pasti cinta-Mu dalam dan murni
Namun mengapa sulit untukku mendapatkan cinta dari-Mu

Hidupku ini terasa hampa dan sunyi
Tanpa belaian kasih sayang-Mu

Cintailah hamba-Mu ini
Ya Allah...

Allah...
Leraikanlah segala beban di dunia ini
Hanya pada-Mu yang kuharap hanya cinta ikhlas-Mu
Merasuk ke dalam kalbu
Allah dengarkanlah hamba-Mu


Allah...
Dengarkanlah bisikan suara hatiku
Hapuskan noda dan dosa di kalbu
Hanya pada-Mu
Agar aku dapat menggapai cinta-Mu


Cintaku pada-Mu ya Allah
Ya Allah


Ku bersujud kepada-Mu Mengharapkan cinta suci-Mu

0 ulasan:

Ayat Kaki Ruang 1.11

BLOG INI HALAL DIBACA, TANPA ADA UNSUR HASUTAN SERTA ADU DOMBA. JUGA TIADA BERRBAU PERKAUMAN MELAINKAN BERKAITAN KAUM ADAM DAN HAWA. MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU - BACALAH TANPA WAS-WAS!

Ayat Kaki Ruang 2.11

"Don't walk in front of me, I may not follow
Don't walk behind me, I may not lead
Just walk beside me and be my friend."

Ayat Kaki Ruang 3.11

JAP EKK... TAK SEMPAT NAK TAMBAH PAPE LAGI. NANTI AKU LAPANG-LAPANG AKU BUBUH LA APA YANG PATUT.

  © Blogger template Leaving by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP